Dry needling – Praktijk voor Fysiotherapie & Acupunctuur Holl – Westervoort
Header afbeelding

Wie zijn wij?

Praktijk voor Fysiotherapie & Acupunctuur Holl in Westervoort. Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes. Een persoonlijke aanpak staat bij ons centraal!

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada, het wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. In de toepassing van dry needling worden spieren middels een speciale techniek aangeprikt zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

De verschillen tussen dry needling en acupunctuur

Bij acupunctuur worden er vaak meerdere naalden geplaatst, deze worden oppervlakkig gezet en blijven daar enige tijd zitten. Deze naalden worden op zogenoemde ‘meridianen’ gezet waardoor de naalden invloed hebben op de energie in het lichaam.

Dry needling daarentegen gebruikt meestal één of enkele naalden waarmee kortdurend in een spier wordt geprikt. De naald wordt geplaatst in een zogenoemde ’triggerpoint’ en heeft hierdoor effect op de spanning in de spier.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een specifiek punt in een spier waar, door de spier geproduceerde, afvalstoffen zich opgehoopt hebben. Dit geeft lokale drukpijn maar ook pijn verderop in het lijf, zogenoemde ‘uitstraling’. Vaak zit de oorzaak van uw klacht dus op een andere plaats dan waar u de klachten ervaart. Triggerpoints kunnen zich, afhankelijk van de lokatie op de volgende manieren uiten:

 • pijn en stijfheid lokaal in een spier
 • uitstralingspijn
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier
 • tintelingen in arm of been
 • hoofdpijn
 • duizeligheid

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich even aan. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de spieren na de behandeling vermoeid en zwaar aan, maar meestal is dit van korte duur. (Geraadpleegd op 22-05-2017, van; http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php)

Toepassing binnen onze praktijk:

Dry needling wordt binnen onze praktijk onder andere voor de volgende klachten toegepast:

 • nekklachten
 • rugklachten
 • stijve spieren bij een langdurig verkeerde houding en/of RSI
 • stijve spieren na acuut trauma bijvoorbeeld; vertillen/sportletsel/ongeval

 

Voor meer informatie over dry needling klikt u op de volgende link: Dry needling